2015. február 22., vasárnap

BURGONYA

Bizonyítottan hasznos reumatikus fájdalom, a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, sebek, izomhúzódás, hát- és alhasi fájdalmak kezelésére; gyulladáscsökkentő hatású.

A burgonya Dél-Amerika hegyvidékeiről származik, ahol már néhány ezer évvel ezelőtt is termesztették. Európába a XVI. század végén jutott el, és a következő néhány száz évben a világ legtöbb konyhájában ismertté vált. A burgonya vagy más néven krumpli, évelő növény, a burgonyafélék csládjába tartozik. A növény finom és tápláló gumója nemcsak az ételek népszerű összetevőjeként ismert, hanem számos gyógyhatásáról is. Gazdag keményítőben, ásványi anyagokban, cellulózban, B- és C-vitaminban. Segíti a bélműködést, megelőzi a fekélyeket és sebgyógyító hatású. lúgosító hatásának köszönhetően javítja a gyomorégéstől, hányingertől, émelygéstől szenvedő betegek általános állapotát. A főtt burgonya sokat megőriz értékes és tápláló nayagaiból. Bár úgy tartják, hogy rendkívül kalóriadús, 100 g héjában főtt krumpli mindössze 75 kcal-t tartalmaz. Az előítéletért mindenekelőtt a hozzáadott anyagok felelősek: a sűrű mártások, a zsiradék, a vaj, amelyekkel együtt fogyasztjuk.

A burgonya fajtái - Európábantöbb mint száz burgonyafajtát termesztenek, amelyeket attól függően, mikor szedik őket, korai, középidős vagy kései burgonyának nevezünk. A kései változat kora tavaszig eltartható. A gumók felhasználásakor gondosan el kell távolítani a csírákat és a zöld részeket. Ezek szolanint tartalmaznak, amely hasmenést és hányást okozó toxin.



GYÓGYÍTÓ HATÁS: A forró krumplis borogatás segít fájdalom esetén, mivel lassan hűl, és így élénkíti a vérkeringést. A krumpli leve megköti és semlegesíti a gyomorsavat, valamint a méreganyagokat, illetve segít a gyomor nyálkahártyájának makacs gyulladása és gyomorégés esetén.

Gyógyító összetevők: A burgonya rengeteg fehérjét, cellulózt és vizet tartalmaz. Ezenkívül C- és B-vitaminokban gazdag. Olyan értékes nyomelemek és ásványi anyagok is megtalálhatók benne, mint a nitrogén, a kálium, a magnézium, a kalcium, a foszfor és a vas.

Béltisztítás: A burgonya levét jól lehet használni béltisztításra, ileltve a szervezet általános méregtelenítésére és lúgosítására. Mossunk meg egy nagy krumplit, vágjuk apró kockákra, öntsük fel 2,5 dl sós vízzel, és hagyjuk állni egy éjaszkán át. Az így nyert levet reggel igyuk meg éhgyomorra. Ezt a kúrát több hétig kall alkalamzni.

Szerevezettisztító burgonyanapok - Ahhoz, hogy eltávolítsuk a szerveztünkből a túl sok vizet, indőnként "burgonyanapokat" kell beiktatni az étrendőnkbe. Ennek érdekében két napon át fogyasszunk napi öt alkalommal sótlan, héjában sült burgonyát.
A gumók magas káliumtartalmuknak köszönhetően kihajtják a szervezetből a felesleges vizet, illetve az anyagcsere által termelt méreganyagokat, és így avér is megtisztul. Ugyanakkor a burgonya legfontosabb összetevői lekötik a felgyülemlett húgysavat. Éppen ezért  a burgonya értékes természetes gyógyszere a köszvénynek és a reumának.

Burgonyahéj-főzet a máj méregtelenítésére - A burgonyának számos értékes összetevője a héjában található, ezért a burgonyahéj főzete is remekül alkalmazható májtisztításra. Vízteleníti továbbá a szöveteket, és eltávolítja a toxinokat. Főzzük meg a megmosott krumplihájat, és az így kapott főzetet fogyasszuk úgy, mint a teát.


ÉRDEMES TUDNI

Nehezen gyógyuló sebek és gyulladások esetén törjünk apróra 2-3 nyers krumplit, és keverjük össze egy kevés tejjel. A pépet kenjük a bőrünkön a kívánt helyre.

ALKALMAZÁS

Fájdalomcsillapító borogatás - A főtt krumplival teli zacskót régóta alkalmazzák a házi gyógyításban; melege enyhíti az izom- és csontfájdalmat. Főzzünk puhára 50 dkg héjas burgonyát, tegyük vászonzacskóba, és teljesen nyomkodjuk szét. Az így elkészült borogatást a lehető legforróbban helyezzük a fájó testrészre. Törölközővel takarjuk be, és szorosan tekerjük körbe gyapjútakaróval, a zsákocska így sokáig meleg marad. Csak akkor vegyük le, ha teljesen kihűlt.


Viszketésre - allergiás bőrgyulladás vagy rovarcsípés okozta viszketés esetén gyors segítséget nyújt a nyers burgonya hűsítő hatása. Hámozzuk meg a krumplit, törjük össze, és helyezzük közvetlenül a viszkető részre. Hagyjuk rajta, míg fel nem melgszik. Ha szükséges, ismételjük meg.

Burgonyalé - Préseljük ki néhány nyers krumpli levét. Étkezés előtt fél órával igyunk belőle 3-4 evőkanállal. A burgonya leve lúgosítja a szervezetet, gyógyítja a gyomor- és bélgyulladást. A burgonyában található nyálkaszerű összetevők védőréteget képeznek a sérült gyomor- és bélnyálkahártyán - ennek köszönhetően gyorsan gyógyul a gyulladás. Ha nem megfelleő a burgonyalé íze, adhatunk hozzá másféle zöldséglevet (pl. a répe levét), vagy leveshez is keverhetjük.


*********

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge